Logo.fi

Nukkumistottumukset: Kuinka paljon naisten, miesten ja lasten tulisi nukkua?

Löydä naisten, miesten ja lasten optimaalinen unen määrä joka yö

Riittävä uni on välttämätöntä fyysiselle ja henkiselle terveydelle. On tärkeää ymmärtää, että jokaisen henkilön tarvitsema unen määrä voi vaihdella iän ja sukupuolen mukaan. Täällä keskustelemme naisten, miesten ja lasten tarvitsemasta optimaalisesta unen määrästä joka yö.

unen-maara

Sisällysluettelo

Pähkinänkuoressa

 1. Aikuisten tulisi saada 7-9 tuntia unta joka yö. Naiset tarvitsevat yleensä enemmän unta kuin miehet ja tarvitsevat enemmän toipumisaikaa unen puutteesta.

 2. Lapset nukkuvat 10–14 tuntia joka yö iästä riippuen. Vastasyntyneet nukkuvat tyypillisesti 16-18 tuntia vuorokaudessa.

 3. Nuoret tarvitsevat 8–10 tuntia unta, jonka usein keskeyttävät heidän kehonsa muuttuvat hormonit, jotka vaikuttavat heidän biologiseen kelloonsa.

 4. Naiset tarvitsevat yleensä enemmän aikaa nukahtaakseen ja heillä on suurempia vaikeuksia ylläpitää unta miehiin verrattuna. He ovat myös alttiimpia unihäiriöille, kuten unettomuudelle.

 5. Miehet tarvitsevat yleensä vähemmän unta kuin naiset toimiakseen optimaalisesti, ja unihäiriöt tai -häiriöt vaikuttavat heihin vähemmän.

Kuinka paljon meidän pitäisi nukkua joka yö? Onko naisten, miesten ja lasten välillä eroja?

Uni on yksi tärkeimmistä toiminnoista kenen tahansa elämässä, mutta monet ihmiset eivät saa suositeltua täyttä seitsemästä yhdeksään tuntia yössä. Monet ihmiset ajattelevat voivansa kompensoida unta nukkumalla päiväunet, mutta näin ei aina ole. Tässä artikkelissa keskustelemme siitä, kuinka paljon sinun pitäisi nukkua joka yö sukupuolesi ja ikäsi mukaan. Tarkastelemme myös sitä, kuinka tärkeää on saada täydet seitsemän tai yhdeksän tuntia unta joka yö ja miten se vaikuttaa yleiseen terveyteen ja onnellisuuteen.

Naisten, miesten ja lasten unen tarpeet

Eli kuinka paljon unta tarvitset joka yö? Unentarpeet ovat yksilöllisiä, mutta viimeaikaisten tutkimusten mukaan naisilla, miehillä ja lapsilla on keskimäärin erilaiset unentarpeet.

Naiset

Naiset tarvitsevat enemmän unta kuin useimmat miehet, keskimäärin 7,5-8 tuntia yössä. On suositeltavaa, että naiset nukkuvat vähintään seitsemän tuntia yössä, jotta keho ja mieli pysyvät ladattuna. Uni on tärkeää naisten terveydelle ja hyvinvoinnille, sillä unen puute tai huonolaatuinen uni on yhdistetty lisääntyneeseen riskiin sairastua tiettyihin syöpiin, mielenterveysongelmiin ja yleiseen elämänlaadun heikkenemiseen.

Miehet

Miehet tarvitsevat noin 7-8 tuntia unta joka yö. Uni on tärkeä miesten fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille, sillä unenpuute liittyy lisääntyneeseen riskiin sairastua tiettyihin sairauksiin, masennukseen ja väsymykseen.

Lapset

Lapset tarvitsevat enemmän unta kuin aikuiset, ja heidän unentarpeensa vaihtelee iän mukaan.

 • 3-5-vuotiaat: 12-14 tuntia unta
 • 5-12-vuotiaat: 10-11 tuntia unta
 • 12-17-vuotiaat: 8-10 tuntia unta

Unella on tärkeä rooli lasten kehon ja mielen kehityksessä, joten on tärkeää, että he saavat riittävästi unta joka yö. Lasten unen puute voi johtaa keskittymisvaikeuksiin, liikalihavuuteen ja kasvun heikkenemiseen.

Miksi tarpeeksi nukkuminen on niin tärkeää?

Suositeltu seitsemän tai yhdeksän tunnin unta yössä on tärkeää monista eri syistä. Uni on yhdistetty parempaan yleiseen fyysiseen terveyteen ja henkiseen hyvinvointiin, lisääntyneeseen tuottavuuteen sekä kognitiivisiin ja motorisiin taitoihin.

Terveyshyödyt

Riittävän laadukas uni joka yö on uskomattoman tärkeää fyysiselle terveydelle ja hyvinvoinnille. Suositeltujen 7–9 tunnin unen saaminen voi auttaa vähentämään stressiä, parantamaan keskittymiskykyä ja ehkäisemään sairauksia, kuten diabetesta, liikalihavuutta ja sydänsairauksia.

Henkiset edut

Uni on välttämätöntä oikean mielenterveyden kannalta. Unen puute voi johtaa masennukseen, ahdistukseen ja kognitiivisten toimintojen heikkenemiseen. Täyden seitsemän tai yhdeksän tunnin nukkuminen joka yö voi auttaa pitämään mielesi virkeänä ja keskittymään koko päivän.

Tuottavuus

Riittävä uni voi parantaa yleistä tuottavuutta. Tutkimukset ovat osoittaneet, että unen puute voi johtaa tuottavuuden laskuun, keskittymisvaikeuksiin ja hitaampiin reaktioaikoihin. Suositeltujen seitsemän tai yhdeksän tunnin unen saaminen joka yö voi auttaa pitämään sinut tuottavana, valppaana ja keskittyneenä koko päivän.

Vinkkejä parempaan uneen

Riittävä laadukas uni on tärkeää, mutta sen saavuttaminen voi olla vaikeaa. Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla saat tarvitsemasi unen joka yö.

 1. Pidä kiinni uniaikataulusta. Nukkumaanmeno ja herääminen samaan aikaan joka päivä voi auttaa säätelemään kehosi sisäistä kelloa ja helpottaa nukahtamista.

 2. Vältä kofeiinia, alkoholia ja nikotiinia kuuden tunnin sisällä nukkumaanmenosta. Kofeiini ja alkoholi voivat häiritä unisykliäsi ja vaikeuttaa nukahtamista ja nukahtamista.

 3. Vähennä altistumistasi näytöille ja kirkkaille valoille ennen nukkumaanmenoa. Puhelimen ja muiden elektronisten laitteiden sininen valo voi häiritä kehosi melatoniinitasoja ja vaikeuttaa nukahtamista. Yritä rajoittaa ruutuaikaasi vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa.

 4. Harjoittele päivän aikana. Säännöllinen fyysinen aktiivisuus voi parantaa unisykliäsi ja auttaa sinua nukahtamaan nopeammin ja pysymään unessa pidempään.

 5. Rentoudu ja lepää ennen nukkumaanmenoa. Kosteuttaminen, kevyt jooga tai kirjan lukeminen voivat auttaa rentoutumaan ja valmistamaan sitä nukkumaan.

Lainauksia unen tärkeydestä

 • Uni on parasta meditaatiota. - Dalai Lama
 • Uni on se kultainen ketju, joka yhdistää terveyden ja kehomme. - Thomas Dekker
 • Uni on paras tapa pysyä yhteydessä maailmaan. - Neil Gaiman – Uni on terveyden paras ystävä. - Sananlasku

Johtopäätös

Seitsemästä yhdeksään tuntia yössä nukkuminen on välttämätöntä yleiselle terveydellemme ja hyvinvoinnillemme. Unentarpeemme riippuvat sukupuolestamme ja iästämme, ja on tärkeää saada suositeltu määrä unta, jotta kehomme ja mielemme toimivat kunnolla. Riittävä uni voi auttaa vähentämään stressiä, parantamaan keskittymiskykyämme ja ehkäisemään tiettyjä sairauksia. Hyvän yöunen saamiseksi on tärkeää noudattaa uniaikataulua, välttää kofeiinia, alkoholia ja nikotiinia kuuden tunnin sisällä nukkumaanmenosta, vähentää altistumista näytöille ja kirkkaille valoille, harjoitella säännöllisesti sekä rentoutua ja rauhoittua ennen nukkumaanmenoa.

Yleisimmät kysymykset

 1. Kuinka paljon meidän pitäisi nukkua joka yö?
 • Yleensä aikuiset tarvitsevat 7-9 tuntia unta joka yö.
 1. Onko naisten, miesten ja lasten välillä eroja unen suhteen?
 • Kyllä, kun aikuiset tarvitsevat 7-9 tuntia unta joka yö, lapset tarvitsevat yleensä enemmän. Esimerkiksi kouluikäiset lapset tarvitsevat 9-12 tuntia unta, kun taas teini-ikäisten tulisi saada unta 8-10 tuntia joka yö. Naiset saattavat tarvita enemmän unta kuin miehet, ja jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että naiset saattavat nukkua pidempään kuin miehet.
;

©Copyright 2022

https://www.darina.fi