Logo.fi

Mikä on melatoniini ja kuinka se voi auttaa sinua nukkumaan paremmin

Paranna unen laatua melatoniinilla

Melatoniini on elimistössä luonnostaan esiintyvä hormoni, joka vastaa unen säätelystä. Sen käytön lisäravinteena on havaittu lisäävän unen laatua ja kestoa, mikä saattaa auttaa unettomuudesta kärsiviä parantamaan nukkumistottumuksiaan. Lue lisää siitä, kuinka melatoniinin lisääminen voi olla hyödyllistä unenlaadulle.

melatoniini

Sisällysluettelo

Pähkinänkuoressa

 1. Melatoniini on kehon luonnollisesti tuottama hormoni, joka auttaa säätelemään uni-valveilusykliä. Sitä vapautuu auringon laskiessa ja se liittyy usein pimeyteen ja uneen.

 2. Melatoniinin lisäravinteiden ottaminen voi olla hyödyllistä ihmisille, joilla on univaikeuksia tai joilla on uni-valveilujakson häiriöitä, kuten jet lag tai vuorotyöhäiriö.

 3. Melatoniinilisät voivat auttaa parantamaan unen alkamista, kestoa ja laatua lyhentämällä nukahtamiseen kuluvaa aikaa ja lisäämällä unen kokonaisaikaa.

 4. Todisteet viittaavat siihen, että pitkäaikainen melatoniinin käyttö on turvallista ja hyvin siedetty aikuisilla, vaikka on tärkeää keskustella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen melatoniinin käyttöä sen turvallisuuden varmistamiseksi olemassa olevien lääkkeiden ja sairauksien kanssa.

 5. Melatoniinin lisäravinteet voidaan ottaa eri annoksissa, muodoissa ja aikaväleissä; on kuitenkin parasta keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa yksilöllisistä annossuosituksista, koska kaikki tekijät, kuten ikä, sairaudet ja muut lääkkeet, tulee ottaa huomioon.

Mikä on melatoniini ja kuinka se voi auttaa sinua nukkumaan paremmin?

Melatoniini on luonnollinen hormoni, jota tuotetaan käpyrauhasessa, pienessä rauhasessa, joka sijaitsee aivojen keskustassa. Se on vastuussa kehon luonnollisen uni-valveilusyklin säätelystä. Kun ulkona pimenee, aivojen hypotalamus vapauttaa melatoniinia ja kehon sisäinen biologinen kello alkaa tikittää kertoen meille, että on aika nukkua.

Iän myötä melatoniinin tuotanto vähenee, mikä vaikeuttaa heidän nukahtamistaan ja nukahtamista koko yön. Jotkut tutkimukset viittaavat myös siihen, että melatoniinilisäravinteiden ottaminen voi olla hyödyllistä ihmisille, joilla on viivettä, ja se voi auttaa unihäiriöissä, kuten unettomuudessa ja levottomuudessa.

Joten kuinka melatoniinin ottaminen voi auttaa sinua nukkumaan paremmin? Katsotaanpa tarkemmin.

Mikä on melatoniini?

Melatoniini on aivojen käpyrauhasen luonnollisesti tuottama hormoni. Se auttaa hallitsemaan kehosi sisäistä biologista kelloa ja vapautuu vasteena pimeydelle.

Kun ulkona pimenee, kehosi vapauttaa melatoniinia, jolla on kehoa rauhoittava vaikutus ja signaali, että on aika levätä. Vaikka kaiken ikäiset ihmiset voivat ottaa melatoniinia, se on erityisen hyödyllinen iäkkäille henkilöille, joiden luonnollinen hormonin tuotanto on vähentynyt iän myötä.

Melatoniinin edut

Melatoniinin ottaminen voi auttaa sinua:

 • Nukahtaa nopeammin
 • Nuku pidempään
 • Säädä kehosi luonnollista uni-valveilusykliä
 • Pienennä viivettä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että se voi auttaa lyhentämään nukahtamiseen kuluvaa aikaa noin 7 minuutilla. Melatoniini voi myös auttaa lisäämään unessa vietettyä kokonaisaikaa jopa tunnilla joka yö.

Lisäksi melatoniinista voi olla apua ihmisille, jotka kärsivät jet lagista. Se voi auttaa siirtämään kehon sisäisen kellon takaisin normaaliksi, jotta se pystyy paremmin selviytymään unirytminsä muutoksesta.

Melatoniini voi myös auttaa hoitamaan ihmisiä, joilla on unihäiriöitä, kuten unettomuutta, uniapneaa ja levottomat jalat -oireyhtymää.

Annostus ja turvallisuus

Ravintolisänä käytettynä melatoniinia pidetään yleisesti turvallisena aikuisille. On kuitenkin tärkeää keskustella lääkärisi kanssa ennen lisäravinteiden aloittamista, sillä se voi olla vuorovaikutuksessa joidenkin lääkkeiden kanssa.

Melatoniinin annostus riippuu iästäsi, painostasi ja muista tekijöistäsi, ja se tulee ottaa lääkärin valvonnassa. Useimmat ihmiset ottavat 1-5 milligramman (mg) annoksen tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Melatoniinin sivuvaikutukset

Vaikka melatoniinia pidetään yleisesti turvallisena aikuisille, sivuvaikutuksia voivat olla uneliaisuus, päänsärky, huimaus ja pahoinvointi. Jos sinulla on jokin näistä oireista, lopeta melatoniinin käyttö ja keskustele lääkärisi kanssa.

Jotkut asiantuntijat uskovat, että liian suuren melatoniinin ottaminen voi häiritä kehosi luonnollista hormonin tuotantoa, ja on tärkeää olla ylittämättä suositeltua annosta.

Raskaana olevien tai imettävien naisten ei tule ottaa melatoniinia, koska on epäselvää, onko se turvallista syntymättömälle tai vastasyntyneelle. Lapset saavat ottaa melatoniinia vain lääkärin määräämällä tavalla, koska se voi häiritä heidän luonnollista kehitystään.

Johtopäätös

Ohjeiden mukaan otettuna melatoniini voi olla hyödyllinen apu unen laadun parantamisessa. Se voi auttaa ihmisiä nukahtamaan nopeammin ja pysymään unessa pidempään, ja se on erityisen hyödyllinen vanhemmille aikuisille, joiden luonnollinen hormonin tuotanto on vähentynyt ajan myötä.

Se voi olla hyödyllistä myös niille, jotka kärsivät jet lagista tai tietyistä unihäiriöistä, mutta on tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen melatoniinin ottamista, koska se voi olla vuorovaikutuksessa tiettyjen lääkkeiden kanssa ja aiheuttaa sivuvaikutuksia joillekin ihmisille.

Käytä aikaa parantaaksesi unesi laatua ja varmista, että nukut tarpeeksi levollisesti joka yö.

"Uni on parasta meditaatiota." - Dalai Lama

Yleisimmät kysymykset

 1. Mikä on melatoniini? Melatoniini on hormoni, jota kehosi tuottaa luonnollisesti auttamaan säätelemään uni-heräilysykliäsi, joka tunnetaan myös vuorokausirytminä.

 2. Mitä hyötyä melatoniinin ottamisesta on? Melatoniinin käytön tärkeimmät edut ovat uniajan ja unen keston säätely. Se voi myös auttaa vähentämään viivettä ja voi auttaa tietyissä unihäiriöissä, kuten unettomuudessa ja viivästyneen univaiheen häiriössä.

 3. Miten melatoniini auttaa sinua nukkumaan paremmin? Melatoniini auttaa säätelemään vuorokausirytmiäsi. Ottamalla melatoniinia yöllä se kertoo kehollesi, että on aika sulkeutua ja levätä. Se auttaa myös lyhentämään nukahtamiseen kuluvaa aikaa ja voi auttaa vähentämään yöllisiä heräämisiä.

 4. Onko melatoniinilla sivuvaikutuksia? Melatoniinin käytön yleisimmin raportoitu sivuvaikutus on päiväaikainen uneliaisuus. On tärkeää huomata, että melatoniinia ei suositella lapsille, raskaana oleville naisille tai henkilöille, joilla on tiettyjä häiriöitä, kuten masennusta. On aina parasta keskustella terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen lisäravinteiden käyttöä.

 5. Mikä on suositeltu melatoniiniannos aikuisille? Suositeltu melatoniiniannos aikuisille on tyypillisesti 0,3–5 mg 30–60 minuuttia ennen nukkumaanmenoa.

 6. ** Liittyykö melatoniinin käyttöön riskejä?** Vaikka melatoniinin käyttöön liittyvistä riskeistä ei ole raportoitu merkittäviä, on aina parasta keskustella terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen lisäravinteiden käyttöä. Melatoniinia ei tule käyttää, jos olet raskaana, imetät, alle 18-vuotias tai jos käytät tiettyjä lääkkeitä.

 7. Voiko melatoniini auttaa sinua, jos sinulla on univaikeuksia? Kyllä, melatoniini voi auttaa ihmisiä, joilla on univaikeudet, kuten unettomuus tai viivästynyt univaihehäiriö. Melatoniini voi auttaa lyhentämään nukahtamiseen kuluvaa aikaa ja pidentää unen kestoa.

 8. Voidaanko melatoniinia ottaa muiden unilääkkeiden kanssa? Yleensä melatoniinia ei suositella käytettäväksi yhdessä unilääkityksen kanssa, koska se voi aiheuttaa yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkkeiden kanssa. On parasta keskustella terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen kuin käytät melatoniinia muiden unilääkkeiden kanssa.

 9. Mitä eroa on melatoniinilla ja muilla nukahtamislääkkeillä? Melatoniini on kehon luonnollisesti tuottama hormoni, kun taas muut unilääkkeet ovat yleensä lääkkeitä tai lisäravinteita, jotka tuovat keinotekoisesti käyttöön tai jäljittelevät melatoniinin vaikutuksia.

 10. Onko melatoniini turvallista pitkäaikaisessa käytössä? Yleensä kyllä, melatoniini on turvallista pitkäaikaisessa käytössä. On kuitenkin aina parasta keskustella lääkärisi kanssa ennen melatoniinin pitkäaikaista käyttöä, varsinkin jos sinulla on taustalla oleva terveydentila.

 11. Kuinka kauan kestää, että melatoniini alkaa toimia? Melatoniini alkaa yleensä vaikuttaa 20–30 minuutin kuluessa lisäravinteen ottamisesta.

 12. Pitäisikö minun ottaa melatoniinia, jos herään keskellä yötä? On parasta keskustella terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen melatoniinin ottamista, jos heräät keskellä yötä. Vaikka melatoniini voi auttaa säätelemään uni-valveilujaksoasi, sitä ei suositella tähän tarkoitukseen.

 13. Onko melatoniini vuorovaikutuksessa alkoholin kanssa? Kyllä, alkoholi voi olla vuorovaikutuksessa melatoniinin kanssa ja aiheuttaa univaikeuksia, kuten vaikeuttaa nukahtamista tai nukahtamista. On parasta välttää alkoholia, jos aiot ottaa melatoniinia.

 14. Voiko melatoniinia ostaa apteekista? Kyllä, melatoniinia saa apteekista.

 15. Kuinka kauan melatoniini säilyy elimistössä? Yleensä melatoniini pysyy elimistössäsi noin viisi tuntia. Tämä voi kuitenkin vaihdella tekijöiden, kuten iän, painon ja annoksen, mukaan.

;

©Copyright 2022

https://www.darina.fi