Logo.fi

Mikä on REM-uni ja mitä sinun tulee tietää siitä

REM-unen edut ja sen saavuttaminen

REM-uni on yleinen käyttäytyminen useimmilla eläimillä, myös ihmisillä; jolle on ominaista alhainen lihasjännitys ja matalataajuiset, korkean amplitudin aivoaallot, jotka tunnetaan myös nimellä hitaan aallon uni. Se on ajanjakso, jolloin suurin osa unista nähdään ja liittyy unen syvimpiin vaiheisiin. REM-unen edut ja sen saavuttaminen voi auttaa sinua saamaan levollisempaa unta joka yö.

rem

Sisällysluettelo

Pähkinänkuoressa

 1. Mikä on REM-uni?- REM-uni on lyhenne sanoista Rapid Eye Movement -uni, ja se on tärkeä univaihe kehomme ja aivomme palautumiseen ja palautumiseen. Sille on ominaista sen nopeat silmien liikkeet, lisääntynyt aivotoiminta ja unelma. Se on yleensä laadukkainta unta, jonka ihminen voi saada, ja sitä tapahtuu jaksoittain koko yön.

 2. Miksi se on tärkeää?- REM-uni on tärkeä kognitiivisten toimintojen, lihasten ja kudosten korjaamisen, aineenvaihdunnan tukemisen sekä oppimisen ja muistin kehittämiseksi ja ylläpitämiseksi. Se on myös tärkeä terveen uni-/herätyssyklin ja terveiden vuorokausirytmien ylläpitämiseksi.

 3. REM-unen merkit – REM-unen yleisiä merkkejä ovat jatkuvat tai toistuvat unet, silmien liikkeet, lihasten nykiminen ja muutokset hengityksessä, kuten hengityksen pinnallinen tai satunnainen pysähtyminen.

 4. Mitä sinun pitäisi tehdä saadaksesi enemmän REM-unia?- Lisää REM-uni on välttämätöntä yleisen terveyden kannalta, joten voit tehdä joitain asioita saadaksesi enemmän sitä. Varmista, että luot yhtenäisen uniaikataulun, vältä kofeiinia myöhään päivällä ja pysy erossa elektroniikasta ennen nukkumaanmenoa. Fyysinen aktiivisuus koko päivän ajan voi myös auttaa saamaan laadukkaampaa unta sekä rentoutumistekniikoita, kuten joogaa ja meditaatiota.

 5. Kuinka kauan REM-uni kestää?- Keskimääräinen REM-uni aikuisilla on tyypillisesti noin 90 minuuttia ja voi vaihdella 10 minuutista puoleentoista tuntiin. Se tapahtuu yleensä unijaksomme toisella puoliskolla, ja se on univaihe, jonka muistamme kirkkaimmin.

Mikä on REM-uni ja mitä minun pitäisi tietää siitä?

Useimmat meistä tietävät, kuinka tärkeää on saada tarpeeksi unta pysyäksesi terveenä ja henkisesti virkeänä, mutta entä REM-uni?

REM-uni on ainutlaatuinen unen vaihe, jossa kehomme ja aivomme siirtyvät syvän rentoutumisen tilaan. Se on luonnollinen ja olennainen osa unisykliämme, ja sillä on joitain uskomattomia etuja.

Mikä on REM-uni?

REM-uni tarkoittaa "nopeaa silmän liikettä", ja se on unen syvin vaihe. Tässä vaiheessa hengityksemme, sykemme ja aivotoimintamme nousevat tasolle, joka vastaa melkein valveillaoloaikaa. Tähän toimintaan liittyy tavallisesti eläviä unia, joihin liittyy usein voimakkaita tunteita, nopeita silmien liikkeitä sekä käsien ja jalkojen fyysistä liikettä.

REM-unen tarkoitus on vielä hieman mysteeri, mutta sillä uskotaan olevan ratkaiseva rooli uusien muistojen muodostumisessa ja painamisessa sekä terveen unen syklissä. Ei vain, vaan viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että REM-uni voi myös auttaa oppimisessa ja luovuudessa.

Keskimäärin ihmiset viettävät noin 20 prosenttia kokonaisuniajastaan REM-syklissä. On myös tärkeää huomata, että REM-syklit eivät aina tapahdu täsmälleen samassa järjestyksessä joka ilta (vaikka ne yleensä tapahtuvat).

Mitä hyötyä REM-umisesta on?

Ihminen tarvitsee REM-unia, ei vain unimaailman akrobatiaa varten. Keho voi saada joitain kiinteitä etuja REM-unesta, mukaan lukien:

 • Muistin säilyttämisen ja palautuksen parantaminen: Kun olemme REM-unessa, aivomme ovat aktiivisempia ja pystyvät muodostamaan yhteyksiä ajatusten ja tunteiden välille. Tämä toiminta auttaa tallentamaan ja järjestämään tietoa aivoihimme, mikä saa meidät muistamaan asioita todennäköisemmin tulevaisuudessa.

 • Oppimiskyvyn parantaminen: Riittävä REM-uni voi auttaa kykyä tehdä parempia päätöksiä ja omaksua enemmän tietoa sekä ongelmanratkaisutaitoja.

 • Stressin vähentäminen: REM-unen tiedetään vähentävän stressiä ja voi auttaa suojaamaan masennukselta sen rauhoittavan vaikutuksen ansiosta.

 • Päättymiskyvyn parantaminen: REM-unen aikana keho vapauttaa hormoneja, jotka auttavat keskittymään ja keskittymään seuraavana päivänä.

Kuinka saan enemmän REM-unia?

Onneksi on olemassa muutamia yksinkertaisia ohjeita, joiden avulla voit varmistaa tarvitsemasi REM-unen:

 • Hallitse stressiä: Avain hyvään uneen on vähentää stressiä. Ota aikaa rentoutumiseen ja rauhoittumiseen joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Kokeile kevyttä harjoitusta, syvähengitysharjoituksia tai meditaatiota stressin vähentämiseksi ja kehon ja mielen rentouttamiseksi.

 • Vältä liiallista stimulaatiota ennen nukkumaanmenoa: Tee makuuhuoneesta rauhallinen paikka, jossa voit valmistautua nukkumaan. Vältä toimintoja, kuten television katselua, tietokoneella työskentelyä tai videopelien pelaamista, sillä ne voivat lisätä vireyttä ja estää sinua nukahtamasta.

 • Luo rutiini: Nukkumaan meneminen ja herääminen samaan aikaan joka päivä auttaa säätelemään kehosi kelloa ja helpottaa REM-unen siirtymistä.

 • Harjoittelu säännöllisesti: Säännöllinen fyysinen aktiivisuus edistää rentoutumista, verenkiertoa ja parempaa unta. Muista kuitenkin välttää rasittavaa harjoittelua juuri ennen nukkumaanmenoa, koska se voi häiritä unisykliäsi.

 • Vähennä kofeiinia ja alkoholia: Kofeiinin lähteet, kuten kahvi, energiajuomat ja muut kofeiinipitoiset juomat, voivat häiritä unen laatua. Lisäksi alkoholin juominen voi häiritä unta, joten vältä molempia lähellä nukkumaanmenoa.

Lopulliset ajatukset

REM-uni on olennainen osa unisykliämme ja tarjoaa tärkeitä etuja sekä keholle että mielelle. Yllä olevien vihjeiden sisällyttäminen voi auttaa varmistamaan, että saat tarpeeksi tästä arvokkaasta univaiheesta optimaalisen terveyden saavuttamiseksi.

Joten seuraavan kerran, kun etsit hyviä yöunia, varmista, että saat tarpeeksi REM-unta!

Yleisimmät kysymykset

 1. Mitä on REM-uni? REM-uni eli nopea silmän liikeuni on unen vaihe, jolle on ominaista nopeat silmäliikkeet, lisääntynyt aivotoiminta ja elävät unet.

 2. Miten se eroaa muista univaiheista? Toisin kuin muissa univaiheissa, REM-unen aikana suurin osa kehon tärkeimmistä lihaksista halvaantuu, mutta hermosto pysyy suhteellisen aktiivisena. Tämä halvaantuva tila tunnetaan nimellä REM-atonia, ja se estää nukkuvaa näyttelemästä unelmaansa.

 3. Onko REM-uni aina? Kyllä, REM-uni on olennainen osa terveellistä unisykliä, ja sitä esiintyy noin 90 minuutin välein koko yön.

 4. Mitä toimintoja REM-uni palvelee? REM-unen uskotaan olevan tärkeä rooli muistin lujittamisessa, oppimisessa ja tunteiden säätelyssä. Sen uskotaan myös olevan välttämätön pienten lasten oikeanlaiselle kasvulle ja kehitykselle.

 5. Mitkä ovat riskit riittämättömästä REM-unesta? Riittämätön REM-uni voi heikentää keskittymiskykyä ja aiheuttaa merkittäviä mielialan muutoksia, kuten ärtyneisyyttä, ahdistusta ja masennusta. Riittämätön REM-uni voi myös lisätä tiettyjen sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen, riskiä.

 6. Mitkä ovat REM-univajeen varoitusmerkit? Jos et saa tarpeeksi REM-unta, saatat kokea päiväsaikaan uneliaisuutta, keskittymisvaikeuksia ja mielialahäiriöitä. Saatat myös nähdä usein painajaisia, lisääntynyt infektioalttius ja heikentynyt motoriikka.

 7. Mitkä elämäntavat voivat parantaa REM-unia? Säännöllisen uniaikataulun ylläpitäminen, kofeiinin ja alkoholin välttäminen iltaisin ja rentouttava toiminta ennen nukkumaanmenoa voivat auttaa sinua saamaan enemmän REM-unia.

 8. Onko olemassa lääkkeitä tai lisäravinteita, jotka voivat edistää REM-unia? Jotkut lääkkeet, kuten rauhoittavat lääkkeet, masennuslääkkeet ja unilääkkeet, voivat lisätä REM-unen määrää. Tiettyjen lisäravinteiden, kuten melatoniinin ja magnesiumin, uskotaan myös auttavan REM-unessa.

 9. Vaikuttaako liikunta tai ruokavalio REM-uneen? Säännöllinen fyysinen aktiivisuus ja terveellisen ruokavalion noudattaminen voivat auttaa parantamaan unen laatua, mukaan lukien levollisempi REM-uni.

 10. Mitä minun pitäisi tehdä, jos minulla on vaikeuksia nukahtaa? Ota yhteys lääkäriisi tai uniasiantuntijaan, jos sinulla on vaikeuksia nukahtaa tai nukahtaa. He saattavat pystyä antamaan elämäntapasuosituksia, lääkitysvaihtoehtoja tai muita hoitoja, jotka auttavat sinua saamaan tarvitsemasi levollisen unen.

 11. Onko mahdollista käyttää REM-unia stressin hallintaan? Kyllä, riittävä REM-uni voi auttaa vähentämään stressitasoja, koska se liittyy parantuneeseen emotionaaliseen säätelyyn, hyvinvointiin ja yleiseen mielenterveyteen.

 12. Voiko ahdistus tai masennus saada minut menemään REM-unen? Kyllä, ahdistus ja masennus voivat molemmat häiritä REM-unia. Näiden sairauksien oireet, kuten ajatukset, voivat vaikeuttaa rentoutumista, mikä voi häiritä luonnollista unisykliä.

 13. Mikä on ihanteellinen määrä REM-unia yössä? Useimmat aikuiset tarvitsevat 7–9 tuntia unta joka yö, mukaan lukien keskimäärin 1–2 tuntia REM-unia.

 14. Onko olemassa unenseurantalaitteita tai sovelluksia, jotka voivat auttaa seuraamaan REM-unikuvioitani? Kyllä, on olemassa useita unenseuranta- ja unisovellusvaihtoehtoja, joiden avulla voit seurata unirytmiäsi, mukaan lukien REM-uni.

 15. Onko jotain muuta, mitä minun pitäisi tehdä varmistaakseni, että saan riittävän määrän REM-unta? Kyllä, unihygienian peruskäytäntöjen noudattaminen, kuten myöhäisillan kofeiinin ja suurien aterioiden välttäminen, yhtenäisen uniaikataulun asettaminen ja mukavan uniympäristön luominen voivat kaikki auttaa varmistamaan, että saat tarvitsemasi levollisen REM-unen.

;

©Copyright 2022

https://www.darina.fi