Logo.fi

Mikä aiheuttaa yöhikoilua ja miten päästä niistä eroon?

Miten selvittää, mikä aiheuttaa yöhikoilua ja lopettaa ne?

Yöhikoilu voi olla häiritsevä tekijä nukkumiskyvyllesi. Lue, mistä ne voivat johtua, mitkä ovat yleisiä oireita ja miten voit vähentää tai jopa poistaa niitä.

hikoilu

Sisällysluettelo

Pähkinänkuoressa

 1. Hormonaaliset muutokset: Yöhikoilu johtuu estrogeenin äkillisestä lisääntymisestä ja kehon kyvyttömyydestä säädellä lämpötilaa. Tämä voi ilmetä raskauden, vaihdevuosien, kuukautisia edeltävän oireyhtymän ja tiettyjen lääkkeiden, kuten ehkäisypillereiden, yhteydessä.

 2. Infektio: Bakteeri- tai virusinfektiot voivat aiheuttaa yöhikoilua aiheuttamalla kuumetta. Streptokokki, HIV ja tuberkuloosi voivat kaikki aiheuttaa yöhikoilua.

 3. Lääkkeet: Tiettyjen lääkkeiden, kuten masennuslääkkeiden ja rauhoittavien lääkkeiden, tiedetään aiheuttavan yöhikoilua.

 4. Stressi: Korkea stressitaso voi aiheuttaa kehossa fyysisiä reaktioita, kuten yöhikoilua.

 5. Ruokailutottumukset: Syöminen lähellä nukkumaanmenoaikaa, runsaskalorisen aterian syöminen tai alkoholin nauttiminen ennen nukkumaanmenoa voivat kaikki aiheuttaa kehon ylikuumenemista ja johtaa yöhikoiluun.

Hoito:

 1. Hoitakaa perussyy: Hormonaalisen tai infektioon perustuvan yöhikoilun syyn kumoamiseksi voidaan hakeutua lääketieteelliseen hoitoon.

 2. Käytä tuulettimia: Tuulettimia voidaan käyttää pitämään ilmaa kiertävänä ja auttamaan pitämään huoneen lämpötila alhaisempana.

 3. Käytä puuvillaa tai kevyitä vaatteita: On tärkeää käyttää kevyitä vaatteita, jotka antavat kehon hengittää, kuten puuvillaa tai pellavaa.

 4. Pysy viileänä ennen nukkumaanmenoa: Kuumien suihkujen ottamista illalla tai kuumien juomien/ruokien nauttimista tulisi välttää, sillä ne nostavat kehon lämpötilaa.

 5. Lepää ja liiku riittävästi: Riittävä lepo ja liikunta auttavat lievittämään stressiä, mikä voi vähentää yöhikoilua.

Mikä aiheuttaa yöhikoilua ja miten siitä pääsee eroon?

Yöhikoilu on yleinen sairaus, jota kokevat kaikenikäiset, eri sukupuolta olevat ja eri terveydentilaa omaavat ihmiset. Yöhikoilulle on ominaista hikoilu ja lämmön tunne, joka tulee rintakehästä, selästä ja päästä unen aikana, ja se voi olla uskomattoman epämiellyttävää ja häiritsevää, mikä johtaa väsymykseen ja univaikeuksiin. Yöhikoilulla on usein perimmäisiä syitä, ja on tärkeää tietää, mistä se voi johtua, jotta voidaan selvittää ongelman perimmäinen syy ja saada tehokkainta hoitoa.

Mikä aiheuttaa yöhikoilua?

Yöhikoiluun on useita mahdollisia syitä, ja on tärkeää ymmärtää, mikä niistä on oman kokemuksesi kannalta todennäköisin syyllinen.

1. Infektiot

Yksi yleisimmistä yöhikoilun syistä on infektio, kuten bakteerien, mykobakteerien, sienten tai virusten aiheuttama infektio. Nämä infektiot voivat usein johtaa korkeaan ruumiinlämpöön, mikä voi laukaista yöhikoilun.

2. Hormonaaliset muutokset

Hormonaaliset muutokset, jotka voivat johtaa yöhikoiluun, liittyvät usein vaihdevuosiin, vaikka ne voivat vaikuttaa myös molempiin sukupuoliin. Kun hormonitasot vaihtelevat, kehon lämpötila voi nousta, mikä aiheuttaa liiallista hikoilua, myös öisin.

3.Lääkitys

Tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksena yöhikoilua. Näitä ovat esimerkiksi masennuslääkkeet, verenpainelääkkeet, verenohennuslääkkeet ja antibiootit. Keskustele lääkärisi kanssa, jos luulet, että tämä voi olla syy yöhikoiluun.

4. Syöpä

Yöhikoilu on joskus yhteydessä syöpään. Yleisesti yöhikoilua aiheuttavia syöpiä ovat muun muassa lymfooma ja leukemia. Jos sinulla on yöhikoilun ohella muita oireita, kuten selittämätöntä laihtumista, kuumetta tai huimausta, älä epäröi hakeutua lääkäriin.

5. Liiallinen alkoholinkäyttö

Alkoholin liiallinen käyttö on toinen mahdollinen syy yöhikoiluun, etenkin jos siihen liittyy muita oireita, kuten alkoholin vieroitusoireyhtymä.

Miten päästä eroon yöhikoilusta?

Kun yöhikoilun perimmäinen syy on tunnistettu, on olemassa useita tekniikoita ja hoitoja, joiden avulla voidaan vähentää niiden voimakkuutta ja esiintymistiheyttä tai jopa päästä niistä kokonaan eroon.

1. Puutu perimmäiseen syyhyn

Yöhikoilun perimmäiseen syyhyn puuttuminen on suorin ja tehokkain tapa hoitaa sitä. Jos syynä on esimerkiksi infektio, lääkäri todennäköisesti määrää antibiootteja.

2. Harjoittele hyvää unihygieniaa

Hyvä unihygienia on tärkeää yöhikoilun vähentämiseksi. Siihen kuuluu johdonmukaisen nukkumisaikataulun ylläpitäminen, suurten aterioiden ja kofeiinin välttäminen myöhään päivällä sekä miellyttävän nukkumisympäristön luominen, joka on viileä, hiljainen ja pimeä.

3. Käytä hengittäviä, kosteutta siirtäviä vaatteita.

Hengittävien vaatteiden käyttäminen sängyssä, jotka on suunniteltu pitämään kosteus poissa kehosta, voi myös auttaa vähentämään yöhikoilua. Harkitse myös puuvilla- ja silkkilakanoiden ja -peitteiden käyttöä, sillä ne imevät vähemmän lämpöä ja kosteutta.

4. Ota viileitä suihkuja tai kylpyjä

Viileiden suihkujen tai kylpyjen ottaminen illalla voi auttaa sekä rentouttamaan kehoa että pitämään yöhikoilun loitolla. Viileät kylvyt ovat erityisen hyödyllisiä, koska ne voivat myös vähentää stressiä, joka on tunnettu syy yöhikoiluun.

5. Vaihda lääkkeitäsi

Jos yöhikoilusi johtuu tietyistä lääkkeistä, keskustele lääkärisi kanssa mahdollisesta vaihtamisesta toiseen lääkkeeseen tai annoksen muuttamisesta yöhikoilun voimakkuuden vähentämiseksi.

6. Juo kamomillateetä

Kamomillateen juominen ennen nukkumaanmenoa voi auttaa vähentämään yöhikoilua sen rauhoittavan ja viilentävän vaikutuksen vuoksi.

Viimeiset ajatukset

Vaikka yöhikoilu voi olla epämiellyttävää ja häiritä unta, voit vähentää sen voimakkuutta ja esiintymistiheyttä monin tavoin. Yöhikoilun mahdollisten syiden tunteminen voi auttaa sinua tunnistamaan oman kokemuksesi taustalla olevan syyn. Kun perimmäinen syy on selvitetty, sinulla on paremmat mahdollisuudet ryhtyä asianmukaisiin toimiin yöhikoilun vähentämiseksi tai jopa poistamiseksi kokonaan.

Yleisimmät kysymykset

 1. Mikä aiheuttaa yöhikoilua?
 • Yöhikoilu voi johtua monista eri sairauksista, kuten vaihdevuosista, hormonaalisesta epätasapainosta, infektioista, joistakin lääkkeistä ja tietyistä sairauksista.
 1. Mitkä ovat yöhikoilun oireita?
 • Yöhikoilun oireita ovat epätavallisen voimakas hikoilu, kostea ja kostea olo sekä herääminen märkiin lakanoihin tai vaatteisiin.
 1. Voinko tehdä elämäntapamuutoksia yöhikoilun vähentämiseksi?
 • Kyllä, elämäntapamuutosten tekeminen voi auttaa vähentämään yöhikoilua. Joitakin näistä muutoksista ovat alkoholin ja mausteisten ruokien välttäminen, tarvittaessa laihduttaminen, kuumien tilojen välttäminen ja kevyiden ja hengittävien yövaatteiden käyttäminen.
 1. Millaiset sairaudet voivat aiheuttaa yöhikoilua?
 • Sairaudet, kuten HIV, tuberkuloosi, syöpä, tietyt hormonitoiminnan häiriöt, uniapnea ja tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa yöhikoilua.
 1. Onko olemassa ruokia tai juomia, joita minun pitäisi välttää, jos kärsin yöhikoilusta?
 • Kyllä, runsaasti sokeria ja kofeiinia sisältävät juomat ja elintarvikkeet voivat pahentaa yöhikoilua. Yleisiä vältettäviä ruokia ja juomia ovat kahvi, limsat ja sokeripitoiset välipalat.
 1. Onko olemassa lääkkeitä tai lisäravinteita, joita voin ottaa yöhikoilun vähentämiseksi?
 • Kyllä, lääkkeet, kuten hormonikorvaushoito, ja lisäravinteet, kuten B6-vitamiini ja musta cohosh, voivat auttaa vähentämään yöhikoilua.
 1. Millainen liikunta voi auttaa vähentämään yöhikoilua?
 • Säännöllinen ja johdonmukainen liikunta voi auttaa vähentämään yöhikoilua. Liikunta 30 minuutin ajan vähintään kolme kertaa viikossa voi auttaa vähentämään stressiä, säätelemään hormoneja ja parantamaan unen laatua.
 1. Voiko veden juominen vähentää yöhikoilua?
 • Kyllä, veden juominen enemmän voi auttaa säätelemään kehon lämpötilaa ja vähentämään yöhikoilua.
 1. Onko olemassa kotikonsteja yöhikoilun vähentämiseksi?
 • Kyllä, joitakin kotikonsteja, jotka voivat auttaa vähentämään yöhikoilua, ovat alkoholin ja mausteisten ruokien välttäminen, viilentävien ruokien, kuten salaattien ja hedelmien, syöminen ja viileän kompressin käyttö.
 1. Voivatko luonnonyrtit vähentää yöhikoilua?
 • Luonnonyrtit, kuten puna-apila, ilta-alkuöljy ja inkivääri, voivat auttaa vähentämään yöhikoilua.
 1. Voinko tehdä jotain muuta päästäkseni eroon yöhikoilusta?
 • Jos yöhikoilun syy liittyy sairauteen, keskustele terveydenhuollon tarjoajan kanssa muista hoidoista tai lääkkeistä, jotka voivat auttaa.
 1. Vahvistaako yöhikoilu nestehukan riskiä?
 • Kyllä, yöhikoilusta johtuva liiallinen hikoilu voi johtaa nestehukkaan, jos sitä ei hoideta asianmukaisesti. Varmista, että juot runsaasti vettä koko päivän ajan, jotta pysyt hyvin nesteytettynä.
 1. Mikä on paras tapa hoitaa yöhikoilua?
 • Paras tapa hoitaa yöhikoilua riippuu perimmäisestä syystä. Jos syy on lääketieteellinen, keskustele hoitovaihtoehdoista terveydenhuollon tarjoajan kanssa. Jos tarvitaan elämäntapamuutoksia, elämäntapamuutokset, kuten kuumien tilojen, alkoholin ja mausteisten ruokien välttäminen sekä säännöllinen liikunta, voivat auttaa vähentämään yöhikoilua.
 1. Mikä on tehokkain tapa ehkäistä yöhikoilua?
 • Kehon pitäminen viileänä ja taustalla olevien sairauksien hoitaminen on tehokkain tapa ehkäistä yöhikoilua.
 1. Mitkä ovat yöhikoilun pitkäaikaisvaikutukset?
 • Joitakin yöhikoilun pitkäaikaisia vaikutuksia voivat olla unettomuus, väsymys ja kuivuminen. Jos yöhikoilua on esiintynyt pitkään, on tärkeää hakeutua lääkäriin.
;

©Copyright 2022

https://www.darina.fi