Logo.fi

Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää uniapneasta ja sen syistä

Lue lisää uniapneasta ja sen syistä.

Uniapnea on mahdollisesti vakava unihäiriö, jossa hengitys pysähtyy ja alkaa toistuvasti. Lue lisää tämän yleisen sairauden syistä ja oireista.

uniapnea

Sisällysluettelo

Pähkinänkuoressa

 1. Uniapnea on unihäiriö, joka ilmenee, kun henkilön hengitys keskeytyy unen aikana. Tämä voi aiheuttaa hengitystaukoja, kuorsausta tai epätavallisen matalaa hengitystä.

 2. Uniapnean syyt voivat vaihdella häiriön tyypin mukaan, mutta niihin kuuluvat yleisesti hengitysteiden fyysiset esteet, kuten suurentuneet nielurisat, suuri kieli tai ylimääräinen kudos kurkussa, sekä tilat, jotka vaikuttavat kehon hengitystä ohjaavaan hermostoon.

 3. Uniapnean oireita ovat kuorsaus, äänekäs hengitys unen aikana, hengitystaukoja, väsymyksen tunne päivisin, aamupäänsärky, keskittymis- ja muistihäiriöt sekä mielialan muutokset.

 4. Uniapnean komplikaatioita voivat olla korkea verenpaine, diabetes, aivohalvaus, sydämen vajaatoiminta ja epäsäännöllinen syke.

 5. Hoitovaihtoehtoja uniapneaan voivat olla elämäntapamuutokset, leikkaus, avustetut hengityslaitteet, jatkuva positiivinen hengitystiepaine ja jopa lääkkeet tiettyihin tiloihin.

Mikä on uniapnea ja mikä sen voi aiheuttaa?

Uniapnea on vakava unihäiriö, joka ilmenee, kun henkilön hengitys keskeytyy unen aikana. Se voi aiheuttaa sen, että henkilö kuorsaa äänekkäästi, herää haukkoen ilmaa ja kamppailee saadakseen tarpeeksi happea nukkuessaan. Tämä voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten sydänsairauksia ja korkeaa verenpainetta.

Useimmat ihmiset eivät tiedä, että heillä on uniapnea, eivätkä ymmärrä tämän tilan vakavia terveysriskejä. Tässä artikkelissa selvitämme, mitä uniapnea on, mistä se johtuu ja mitä sen hoitamiseksi voidaan tehdä.

Mikä on uniapnea?

Uniapnea on unihäiriö, joka aiheuttaa häiriöitä säännölliseen unirytmiisi. Tämä voi aiheuttaa sen, että heräät useita kertoja yön aikana ja sinulla on vaikeuksia päästä takaisin uneen. Se voi aiheuttaa kovaa kuorsausta, suun kuivumista, aamupäänsärkyä ja keskittymisvaikeuksia päivällä.

Uniapneaa on kahta päätyyppiä: obstruktiivinen uniapnea (OSA) ja sentraalinen uniapnea (CSA). Obstruktiivisessa uniapneassa hengitystiet tukkeutuvat, mikä johtuu yleensä ylimääräisestä kudoksesta kurkussa tai muista fyysisistä ongelmista. Sentraalisessa uniapneassa aivot eivät lähetä oikeita signaaleja lihaksille, jotka ohjaavat hengitystä.

Mikä aiheuttaa uniapneaa?

Uniapnealla on useita syitä, ja se, minkä tyyppistä uniapneaa sinulla on, voi riippua syystä.

1. Fyysiset tukokset

Yksi yleisimmistä obstruktiivisen uniapnean syistä on epänormaalit fyysiset tukokset hengitysteissä. Nämä voivat johtua seuraavista syistä:

 • Lihavuus, joka voi aiheuttaa rasvakudoksen ulottumista kurkun takaosaan.
 • Suurentuneet nielurisat tai nielurisat.
 • Suuri kaulan koko, joka kaventaa hengitysteitä.
 • Poikkeavasta väliseinästä tai muusta kasvojen rakenteesta johtuva hengitysteiden ahtaus.

2. Elämäntapatekijät

On olemassa tiettyjä elämäntapatekijöitä, jotka voivat lisätä uniapneariskiäsi, kuten esimerkiksi

 • Alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden käyttö, joka rentouttaa kurkun lihaksia ja voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia.
 • Tupakointi, joka ärsyttää kurkun ja keuhkojen limakalvoja.
 • Ylipaino tai lihavuus.

3. Neurologiset syyt

Keskeinen uniapnea voi johtua neurologisista ongelmista, kuten aivohalvauksesta, aivovammasta, infektiosta tai kasvaimesta. Se voi johtua myös tiettyjen lääkkeiden, kuten kipulääkkeiden tai masennuslääkkeiden käytöstä.

Miten uniapnea diagnosoidaan?

Jos epäilet, että sinulla saattaa olla uniapnea, on tärkeää keskustella lääkärin kanssa. Hän voi diagnosoida uniapnean useilla testeillä, mm:

 • Fyysinen tutkimus, jossa arvioidaan kaulan ympärysmitta, kasvojen rakenne ja nielurisat.
 • Verikokeet taustalla olevien ongelmien, kuten kilpirauhasongelmien, tarkistamiseksi.
 • Unitutkimus, jossa lääkärit mittaavat hengityksesi, happipitoisuutesi ja sykkeesi unen aikana.

Miten uniapneaa hoidetaan?

Jos sinulla todetaan uniapnea, lääkäri voi suositella elämäntapamuutoksia, kuten laihduttamista tai tupakoinnin lopettamista, tai hän voi määrätä [CPAP]-laitteen (https://respshop.com/collections/cpap-machines/), joka auttaa sinua hengittämään unen aikana.

1. Elämäntapamuutokset

Ensimmäinen askel uniapnean hoidossa on elämäntapamuutosten tekeminen. Painon pudottaminen, tupakoinnin lopettaminen, säännöllinen liikunta sekä alkoholin ja rauhoittavien lääkkeiden välttäminen voivat kaikki auttaa vähentämään oireita ja lieventämään uniapnean vakavuutta.

2. CPAP-hoito

CPAP eli jatkuva positiivinen hengitystiepaine on yleisimmin käytetty uniapnean hoito. CPAP-hoidossa käytetään nenän ja suun ympärille kiinnitettävää maskia, joka tuottaa tasaista ilmavirtaa hengitysteiden pitämiseksi auki.

3. Suun kautta käytettävät laitteet

Suulaitteet ovat pieniä, räätälöityjä laitteita, jotka sopivat hampaiden päälle ja auttavat asettamaan leuan ja kielen uudelleen, jotta hengitystiet pysyvät auki. Tämä voi vähentää kuorsausta ja parantaa unen laatua.

Uniapnean hoidon edut

Uniapnean hoidolla voi olla useita etuja, muun muassa seuraavat:

 • Parempi unen laatu
 • Enemmän energiaa päivän aikana
 • Sydänsairauksien tai aivohalvauksen riskin pieneneminen
 • alhaisempi verenpaine
 • Pienempi riski sairastua mielialahäiriöihin, kuten masennukseen ja ahdistuneisuuteen.

Uniapnean hoito voi parantaa yleistä elämänlaatua, joten on tärkeää keskustella lääkärin kanssa, jos epäilet, että sinulla saattaa olla uniapnea.

Uniapnean hoito on tärkeä askel terveyden ylläpitämisessä ja yleisen elämänlaadun parantamisessa.

Johtopäätös

Uniapnea on vakava unihäiriö, joka voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Se voi johtua fyysisistä tukoksista, elämäntapatekijöistä ja neurologisista syistä. Jos epäilet, että sinulla saattaa olla uniapnea, on tärkeää keskustella lääkärin kanssa ja käydä testeissä. Hoitovaihtoehtoja ovat muun muassa elämäntapamuutokset, CPAP-hoito ja suun kautta käytettävät apuvälineet, jotka voivat vähentää oireita ja lieventää häiriön vakavuutta.

Yleisimmät kysymykset

 1. Mitä on uniapnea? Vastaus: Uniapnea on unihäiriö, jolle on ominaista hengitystaukoja tai pinnallisia hengityksiä unen aikana.

 2. Mitkä ovat uniapnean oireet? Vastaus: Uniapnean oireet: Yleisiä uniapnean oireita ovat kuorsaus, liiallinen päiväväsymys, tiheä herääminen yöllä ja väsymyksen tunne myös täyden yöunen jälkeen.

 3. Mitä ovat uniapnean tyypit? Vastaus: Uniapnean tyypit: Uniapneaa on kolmea päätyyppiä: Obstruktiivinen uniapnea (OSA), keskeinen uniapnea (CSA) ja kompleksinen uniapnea (CompSA).

 4. Mikä aiheuttaa uniapneaa? Vastaus: Uniapnea ja uniapneaa aiheuttavat: OSA johtuu ylempien hengitysteiden romahtamisesta tai tukkeutumisesta unen aikana, ja se voi johtua lihavuudesta, suurista nielurisoista tai adenoideista tai poikkeavasta väliseinästä johtuvasta hengitysteiden ahtautumisesta. CSA johtuu häiriöstä aivojen kyvyssä käynnistää ja ylläpitää normaalia hengitystä unen aikana, ja se voi johtua lääkkeistä, sydämen vajaatoiminnasta, aiemmasta aivohalvauksesta ja opioidien analgeettien käytöstä. CompSA on OSA:n ja CSA:n yhdistelmä.

 5. Mitkä ovat uniapnean riskitekijät? Vastaus: Uniapneapysähdys, joka voi aiheuttaa uniapnean ja uniapneapysähdyksen: Uniapnean riskitekijöitä ovat muun muassa lihavuus, miespuolisuus, tupakointi, vanhemmat aikuiset, suurempi kaulan ympärysmitta ja syvälle painunut leuka tai suuret nielurisat.

 6. Miten uniapnea diagnosoidaan? Vastaus: Miten uniapnea diagnosoidaan? Uniapnea voidaan diagnosoida lääkärintarkastuksella, unitutkimuksella, kuvantamistutkimuksilla ja verikokeilla.

 7. Mitkä ovat uniapnean komplikaatiot? Vastaus: Uniapnean oireet ja niiden seuraukset: Hoitamaton uniapnea voi johtaa vakaviin terveydellisiin komplikaatioihin, kuten korkeaan verenpaineeseen, sydänsairauksiin, diabetekseen ja aivohalvaukseen.

 8. Mitkä ovat uniapnean hoitovaihtoehdot? Vastaus: "Uniapnean hoitokeinot": Uniapnean hoitovaihtoehtoja ovat elämäntapamuutokset, CPAP-hoito, suun kautta käytettävät laitteet ja joissakin tapauksissa leikkaus.

 9. Onko uniapneaan olemassa kotikonsteja? Vastaus: Uniapnea ja uniapneaa ei ole olemassa lääkkeitä: Kyllä, uniapnean kotilääkkeitä ovat laihduttaminen, selällään nukkumisen välttäminen, alkoholin ja unilääkkeiden välttäminen, tupakoinnin lopettaminen ja ilmankostuttimen käyttö.

 10. Miten uniapneaa voidaan ehkäistä? Vastaus: Jos uniapneaa ei voi ehkäistä? Paras tapa ehkäistä uniapnea on ylläpitää terveellistä painoa, välttää alkoholia ja tupakointia sekä välttää selällään nukkumista.

 11. Mitkä ovat uniapnean pitkäaikaisvaikutukset? Vastaus: Uniapnean vaikutukset ovat pitkäaikaisia ja pitkäaikaisia: Uniapnean pitkäaikaisvaikutuksiin voi kuulua lisääntynyt aivohalvauksen, sydänkohtauksen, sydämen vajaatoiminnan ja muiden univajeeseen liittyvien terveysongelmien riski.

 12. Miten voit kertoa, onko jollakulla uniapnea? Vastaus: Jos joku on saanut uniapnean, hän voi tunnistaa, että hänellä on uniapnea: Varoitusmerkkejä siitä, että jollakulla on uniapnea, voivat olla kuorsaus taukoineen, unihäiriöt, aamupäänsärky, liiallinen päiväväsymys ja muistin tai keskittymiskyvyn heikkeneminen.

 13. Voiko lapsilla olla uniapnea? Vastaus: Jos lapsilla on uniapnea, he voivat saada uniapnean: Kyllä, lapsilla voi olla uniapnea. Yleisin lasten uniapnean syy on suurentuneet nielurisat ja adenoidit.

 14. Voiko uniapnea vaikuttaa mielenterveyteen? Vastaus: Uniapneapnea voi vaikuttaa uniapneaan ja sen aiheuttamiin häiriöihin: Kyllä, uniapnea voi vaikuttaa mielenterveyteen. Uniapnean aiheuttamat unihäiriöt voivat johtaa masennukseen, ahdistuneisuuteen ja heikentyneeseen kognitiiviseen toimintakykyyn.

 15. Mikä on uniapnean ennuste? Vastaus: Alkoholi- ja uniapnean ennuste on hyvä: Asianmukaisen diagnoosin ja hoidon avulla useimmat uniapneasta kärsivät voivat parantaa yleistä elämänlaatuaan ja vähentää vakavien terveyskomplikaatioiden riskiä.

;

©Copyright 2022

https://www.darina.fi