Logo.fi

Mikä on unihalvaus ja mikä sen aiheuttaa?

Lisätietoja unihalvauksesta ja sen aiheuttajista

Unihalvaus on tilapäinen kyvyttömyys liikuttaa kehoa äkillisen heräämisen jälkeen. Lue lisää siitä, mistä se voi johtua ja miten sitä hoidetaan.

unihalvaus

Sisällysluettelo

Pähkinänkuoressa

 1. Unihalvaus - Unihalvaus on ilmiö, jolle on ominaista kyvyttömyys liikkua tai puhua, kun henkilö on tajuissaan, ja se ilmenee yleensä juuri ennen nukahtamista tai heti heräämisen jälkeen.

 2. Syyt - Unihalvaus johtuu unen REM-vaiheen häiriöstä. Sen voivat laukaista myös univaje, tietyt lääkkeet ja taustalla olevat mielenterveysongelmat, kuten masennus, stressi ja ahdistus.

 3. Hallusinaatiot - Jotkut unihalvausta kokevat ihmiset kertovat saaneensa kuulo-, näkö- ja tuntoharhoja. Näihin voi kuulua tunne painostuksesta rinnassa tai läsnäolosta huoneessa.

 4. Riskitekijät - Tekijöitä, jotka voivat lisätä unihalvauksen kokemisen riskiä, ovat ikä (se on yleisempää nuorilla aikuisilla), univaje, psykiatriset häiriöt ja tiettyjen lääkkeiden käyttö.

 5. Hoito - Unihalvaukseen ei ole parannuskeinoa, mutta on olemassa joitakin hoitoja, jotka voivat vähentää jaksojen esiintymistiheyttä tai vakavuutta. Näitä ovat esimerkiksi nukkumistottumusten parantaminen, stressin vähentäminen ja lääkkeiden ottaminen, jotka auttavat taustalla oleviin mielenterveysongelmiin.

Mikä on unihalvaus ja mikä sen voi aiheuttaa?

Unihalvaus on tila, joka voi aiheuttaa sen, että heräät liikuntakyvyttömänä. Se on yleensä lyhytkestoinen ja häviää yleensä itsestään, mutta se voi aiheuttaa voimakkaan pelon tai kauhun tunteita. On myös tärkeää tietää, että unihalvaus ei ole hengenvaarallinen tila.

Unihalvauksen uskotaan liittyvän tapaan, jolla aivot siirtyvät heräämisen ja nukkumisen välillä. Sitä voi esiintyä nukahtaessa tai herätessä. Se on myös yleisempää ihmisillä, joilla on tiettyjä riskitekijöitä, kuten univaje, masennus, ahdistus tai stressi.

Seuraavassa on muutamia keskeisiä kohtia, jotka voivat auttaa ihmisiä ymmärtämään, mitä unihalvaus tarkalleen ottaen on ja mikä sitä voi aiheuttaa:

Mitä unihalvaus on?

Unihalvaus on tila, jossa henkilö herää kykenemättä liikkumaan. Vaikka se voi aiheuttaa voimakkaan pelon ja kauhun tunteita, se on tilapäinen ja vaaraton tila. Sen ajatellaan tapahtuvan, kun aivot siirtyvät valveen ja unen välillä.

Unen aikana keho rentoutuu, ja keho on joskus jonkin aikaa liikuntakyvytön. Tämä on normaalia eikä yleensä vaikuta uneen.

Joskus elimistö kuitenkin herää ennen kuin se pystyy siirtymään kokonaan unesta heräämiseen. Tällöin esiintyy unihalvaus. Henkilö saattaa herätä tajuissaan mutta kykenemättömänä liikkumaan tai puhumaan lyhyeksi ajaksi (yleensä muutamasta sekunnista minuutteihin). Muita yleisiä unihalvauksen oireita ovat:

 • tunne, ettet pysty hengittämään
 • Kellumisen, paineen tai tärinän tuntemukset kehossaan
 • Henkilön tai olennon näkeminen, kuuleminen tai aistiminen huoneessa olevan henkilön tai olennon läsnäolosta.
 • Painajaiset tai aistiharhat

Mikä aiheuttaa unihalvausta?

Unihalvaus voi johtua useista eri asioista. Seuraavassa on joitakin yleisimpiä syitä:

 • Univaje
 • Stressi
 • Mielenterveyden häiriöt (kuten masennus, ahdistuneisuus tai kaksisuuntainen mielialahäiriö).
 • Tiettyjen lääkkeiden käyttö
 • Päihteiden käyttö
 • Narkolepsia
 • Tietyt unihäiriöt.

On tärkeää huomata, että unihalvaus ei ole hengenvaarallinen tila, ja sitä voidaan usein hallita elämäntapamuutoksilla ja hoitovaihtoehdoilla.

Unihalvauksen hallinta

Jos epäilet, että sinulla saattaa esiintyä unihalvausta, voit tehdä muutamia asioita, joilla voit hallita sitä ja parantaa unenlaatuasi:

 • Varmista, että saat riittävästi unta. Tavoittele 7-9 tunnin unta joka yö.

 • Harjoittele rentoutumistekniikoita, kuten joogaa, meditaatiota tai syvähengitystä ennen nukkumaanmenoa.

 • Pidä yllä säännöllistä nukkumisaikataulua. Tämä tarkoittaa, että herää ja mene nukkumaan suunnilleen samaan aikaan joka päivä.

 • Vähennä kofeiinin käyttöä, erityisesti iltapäivällä ja illalla.

 • Vältä raskaita aterioita ennen nukkumaanmenoa ja rajoita alkoholin käyttöä.

 • Investoi mukavaan patjaan ja vuodevaatteisiin, jotta saat hyvät yöunet.

 • Keskustele lääkärisi kanssa, jos uskot, että taustalla olevat lääketieteelliset tai mielenterveysongelmat voivat aiheuttaa unihalvauksesi.

Johtopäätökset

Unihalvaus on tila, jossa henkilö herää kykenemättömänä liikkumaan. Vaikka se voi olla pelottavaa, se on vaaraton ja tilapäinen tila. Sen uskotaan liittyvän tapaan, jolla aivot siirtyvät hereilläolon ja unen välillä.

Unihalvaus voi johtua monista eri syistä, kuten univajeesta, stressistä tai mielenterveyden häiriöistä. Elämäntapamuutokset, kuten riittävä uni, rentoutumistekniikoiden harjoittaminen ja säännöllisen unirytmin ylläpitäminen, voivat auttaa unihalvauksen hallinnassa. Jos elämäntapamuutokset eivät tunnu auttavan, on tärkeää keskustella lääkärin kanssa taustalla olevista lääketieteellisistä tai mielenterveysongelmista, jotka saattavat aiheuttaa unihalvauksen.

"On tärkeää muistaa, että unihalvaus ei ole hengenvaarallinen tila, mutta se voi olla pelottava ja häiritä unta. Jos luulet, että sinulla saattaa esiintyä unihalvausta, on tärkeää keskustella lääkärisi kanssa taustalla olevista sairauksista, jotka saattavat aiheuttaa sen."

 • Tohtori Maria Walker, unen erikoislääkäri

Herää virkistyneenä. Unihalvauksen ansiosta voit herätä virkeänä ja energisenä joka päivä. Unihalvaus varmistaa, että sinua ei keskeytetä unijakson aikana, joten saat tarvitsemasi levon.

"Riittävä lepo on tärkeä osa hyvää terveyttä. Unihalvaus varmistaa, ettei sinua häiritä unen aikana, joten voit herätä aamulla hyvin levänneenä ja energisenä."

 • Tohtori Josie Brown, uniasiantuntija

Yleisimmät kysymykset

 1. Mitä on unihalvaus?

Unihalvaus on tila, jossa henkilö on tilapäisesti kykenemätön liikkumaan tai puhumaan nukahtaessaan tai herätessään, mutta on tietoinen ympäristöstään. Unihalvauksen aikana henkilöt voivat kokea eläviä aistiharhoja.

 1. Mitkä ovat unihalvauksen oireita?

Yleisiä unihalvauksen oireita ovat hengitysvaikeudet, tunne voimakkaasta paineesta rinnassa, näyt kauhistuttavista hahmoista makuuhuoneessa, kyvyttömyys liikkua tai puhua, tunne kehon ulkopuolisesta kokemuksesta ja pelon tai äärimmäisen kauhun tunne.

 1. Mikä aiheuttaa unihalvauksen?

Unihalvaus liittyy usein häiriintyneeseen uneen, eli sen voivat laukaista univaje, elämäntavat, sairaudet ja tietyt lääkkeet.

 1. Onko unihalvaus merkki mielenterveyshäiriöstä?

Ei, unihalvaus ei välttämättä ole merkki mielenterveyshäiriöstä. Se voi kuitenkin olla merkki narkolepsiasta - unihäiriöstä, joka aiheuttaa äärimmäistä päiväaikaista uneliaisuutta ja äkillisiä unikohtauksia - tai muunlaisesta unihäiriöstä.

 1. Onko unihalvaukseen olemassa hoitoja?

Kyllä, unihalvaukseen on olemassa hoitoja. Hoitovaihtoehtoja ovat muun muassa elämäntapamuutokset unen laadun ja tottumusten parantamiseksi, psykoterapia ja lääkkeet unijaksojen säätelemiseksi.

 1. Onko unihalvaukseen liittyviä komplikaatioita?

Kyllä, unihalvaus voi olla hyvin pelottava, ja se voi aiheuttaa monenlaisia fyysisiä ja psyykkisiä oireita, jotka voivat kestää päiviä tai viikkoja. Yksilöt voivat myös kokea ahdistusta, masennusta ja epäsäännöllisiä unirytmejä.

 1. Voiko selällään nukkuminen aiheuttaa unihalvauksen?

Kyllä, selällään nukkuminen voi lisätä riskiä saada unihalvaus. Kun nukut selälläsi, kurkun takaosa voi romahtaa, tukkia hengitystiet ja johtaa pinnallisen hengityksen tai tukkeutuneen hengityksen jaksoihin, jotka voivat laukaista unihalvauksen.

 1. Onko olemassa muita nukkumisasentoja, jotka voivat laukaista unihalvauksen?.

Kyllä, vatsallaan nukkuminen voi lisätä unihalvauksen riskiä. Kun nukut vatsallasi, saatat painaa rintakehääsi ja hengitysteitäsi, mikä voi häiritä hengitystäsi ja johtaa unihalvausjaksoihin.

 1. Voiko stressi tai trauma aiheuttaa unihalvauksen?

Kyllä, stressi ja trauma voivat laukaista unihalvausjaksoja. Psykologinen stressi voi häiritä uni-valve-sykliä ja vaikeuttaa syvään, palauttavaan uneen pääsyä. Tämä voi johtaa unihalvausjaksoihin.

 1. Mitä ihmiset voivat tehdä estääkseen tai vähentääkseen unihalvausjaksoja?

Ihmiset voivat auttaa ehkäisemään tai vähentämään unihalvausjaksoja nukkumalla riittävästi joka yö (aikuisilla kahdeksasta yhdeksään tuntia), välttämällä nautintoaineita neljän tunnin sisällä nukkumaanmenosta, syömällä tasapainoista ruokavaliota, liikkumalla säännöllisesti ja minimoimalla stressiä ja traumoja.

 1. Voiko alkoholi aiheuttaa unihalvausta?

Kyllä, alkoholi voi aiheuttaa unihalvausta. Suurten alkoholimäärien nauttiminen voi häiritä uni-valve-sykliä, vaikeuttaa syvään, palauttavaan uneen pääsyä ja lisätä riskiäsi saada unihalvaus.

 1. Onko olemassa muita huumeita tai aineita, jotka voivat laukaista unihalvauksen?

Kyllä, muut huumeet ja aineet, kuten kofeiini, marihuana ja jotkin lääkkeet, voivat myös vaikeuttaa syvään, palauttavaan uneen pääsyä ja lisätä riskiä kokea unihalvaus.

 1. Miten yleistä unihalvaus on?

Unihalvaus on melko yleinen, sillä se vaikuttaa 8-50 prosenttiin väestöstä. Se on myös yleisempää ihmisillä, joilla on unihäiriöitä, kuten narkolepsia.

 1. Onko unihalvauksella pitkäaikaisia vaikutuksia?

Useimmissa tapauksissa unihalvauksella ei ole pitkäaikaisia vaikutuksia. Vaikeissa tapauksissa henkilö voi kuitenkin kokea ahdistusta ja masennusta.

 1. Voivatko lapset kokea unihalvausta?

Kyllä, lapset voivat kokea unihalvauksen. On arvioitu, että noin 18 prosenttia lapsista kokee unihalvausjaksoja. Pienet lapset eivät välttämättä ymmärrä, mitä heille tapahtuu, ja saattavat luulla olevansa vaarassa, joten on tärkeää puhua lapsille ja selittää, mitä tapahtuu.

;

©Copyright 2022

https://www.darina.fi